Hvad Betyder Skakmat?

Sebastian Voortman/Pexels

Skakmat - så er det game over

Spiller du skak? 

Så kender du helt sikkert til at være skakmat. Skakmat er et begreb i skakspillet, hvor det hele er forbi, og "Kongen" ikke står til at redde. Uanset hvor du rykker "Kongen" hen, sidder han fast. På dette tidspunkt i spillet har han ofte mistet alle sine undersåtter, der skulle beskytte monarken. Nu er han færdig. Ergo er dette spil tabt. 

Begrebet kan også bruges udenfor skakspillet, nemlig hvis en person er kommet i en så ugunstig situation, at uanset hvad vedkommende gør, er der ingen vej ud af misæren. Han eller hun kan siges at være sat skakmat. 

Men tilbage til skakspillet. Her er der mange aktører med hver deres helt unikke funktion på brættet. "Bønderne", der ofte ikke har så langt et liv i spillet, "Springerne", der flytter sig behændigt rundt eller "Løberne", der suser de lige stræk frem og tilbage, for ikke at glemme "Dronningen", der kan lidt af det hele. 

Alle har de hver deres unikke funktion og sammen en eneste opgave, nemlig at beskytte "Kongen". I skak bliver "Kongen" ikke afsat, dræbt eller landsforvist. Han bliver sat fra posten. Han er skakmat. Den situation har alle skakspillede oplevet at stå i, for det er med skakspillet som med så mange andre spil: der skal findes en vinder og en taber. 

Skak er et gammel brætspil med kun to spillere, plus alle dem, der sidder omkring bordet og kigger på og ofte kommer med gode tips til at flytte de forskellige brikker hen på de mest strategiske måder. 

Det kan være lidt trælst, når man nu har sin egen helt unikke strategi til at sætte modparten skakmat. 

Du skal vide at: dette tekstindhold er udviklet for Perlen Odense. Her kan du eksempelvis købe halskæde med bogstav, og meget meget andet. Det gør hverken til eller fra, men det er information du bør vide.


Hvad er en skatmat?

d. 19. May 2023 • Skak

Hvad er en skatmat?

Hvordan skal brikkerne stå i skak??

d. 16. November 2021 • Skak

Hvordan skal brikkerne stå i skak??

Hvem opfandt skak?

d. 05. August 2021 • Skak

Hvem opfandt skak?

Kan man have 2 dronninger i skak? Få svaret her

d. 30. June 2021 • Skak

Kan man have 2 dronninger i skak? Få svaret her

Hvad er en stormester i skak?

d. 11. March 2021 • Skak

Hvad er en stormester i skak?

Hvordan bliver man god til skak?

d. 03. March 2021 • Skak

Hvordan bliver man god til skak?

Hvad er skak?

d. 19. February 2021 • Skak

Hvad er skak?