Online Skak

Introduktion

Hvor poker og blackjack oftest associeres med James Bond og prestige, så associeres skak oftest med strategiske overvejelser og intelligens. Og det er heller ikke uden grund, for skak er nemlig et spil der kræver snilde og kløgtighed, hvis du gerne vil blive dygtig til det.
Selvom skak er et af de ældste spil i verden, så er det i dag stadig meget populært. Særligt nu, hvor skakken er rykket ud på Internettet i digitale udgaver, hvor du på forskellige sider kan spille online skak mod andre mennesker fra hele kloden.
Her får du en lille introduktion til online skak.

Skakkens historie

Skak er et meget gammelt spil. Dets rødder går faktisk over 1500 år tilbage, og historikere mener, at spillets rødder stammer fra Persien, da det persiske ord for konge er shah, og skakmat betyder, at kongen er faldet. Den indiske forgænger for skak blev oprindeligt spillet af fire personer der havde brikkerne: elefanter, riddere, vogne, soldater og en konge. Og som noget særlig brugte man terningerne i spillet, og det var på baggrund af de terninger, at man rykkede sine brikker. Dermed var spillet egentlig funderet mere på held end på taktik og strategiske overvejelser, som man kender det i dag.
De strategiske og og taktiske overvejelser skulle dog findes i et andet brætspil som blevet spillet af grækerne, og ifølge historikerne, så skulle det være det græske brætspil, der inspirerede inderne til at droppe terningerne og i stedet fokusere på strategi og taktik.
Det nye populære skakspil spredte sig sidenhen mod Kina og Japan i øst og mod vest, hvor spillet blev særligt populært og udbredt i Sicilien og Sydspanien omkring 700-tallet. Herhjemme i Danmark var det vikingerne der fik skakspillet indført, da de på deres togter til blandt andet Byzans tog både sølvmønter og skakbrikker med tilbage til Danmark. I øvrigt fortælles det blandt andet at den danske konge Knud den Store var stor fan af skak helt tilbage i 1027.
Over 400 år senere gennemgik skakspillet en forandring, nemlig at både dronningen og løberne kunne rykke mere end et felt ad gangen. Angiveligt skulle den ændrig skyldtes fremgangen af nye militære teknikker, da skak på mange måder minder om et krigsspil.
I 1851 blev den første store internationale skakturnerning afholdt i forbindelse med verdensudstillingen i London. I forbindelse med denne turnering blev det nok mest legendariske parti, det udødelige parti, udført i en ellers afslappet match i mellem den tyske matematiker Adolf Anderssen og franskmanden Lionel Kierseritzky. Her blev sidstnævnte taget godt og grundigt ved næsen, da han blev sat skakmat, på trods af at han havde taget Anderssens dronning, begge tårne, to bønder og en løber, og selv kun havde mistet tre bønder. Den kløgtige matematiker og skakspiller, Adolf Anderssen, vandt i øvrigt turnerningen og tog 500 pund med sig hjem.

Online skak

I takt med at vi i den vestlige civilisation er blevet mere tekniske og i højere grad er gået online, så er skakspillet også flyttet med, for i dag behøver du ikke længere et skakspil for at kunne spille skak. Du skal bare have en internetforbindelse, for online skak er blevet lige så almindeligt som et hvert andet online spil.
Første gang det blev muligt at spille online skak går længere tilbage end man lige skulle tro. Faktisk helt tilbage til 1970’erne, hvor det var muligt at spille skakspillet Chess3 mod hinanden igennem et såkaldt PLATO system. Dette system var dog ikke tilsluttet ARPANET, som var forgængeren til Internettet, så et egentligt online skakspil var Chess3 slet ikke, men det dannede fundamentet for online skak, og åbnede med tiden muligheden op for digitale skakspil som kunne spilles online.
De første egentlige online skakspil foregik faktisk per email tilbage i 1980’erne, hvor spillerne foretog et enkelt træk per mail de sendte. Denne form for online skak byggede på den traditionelle post skak, hvor spillerne skrev deres træk ned og sendte det med posten. Et sådan parti skak kunne tage uger at gennemføre, men med internettets stigende popularitet, så gjorde online skak spillet væsentligt hurtigere, sjovere og ikke mindst billigere i fragt.
Op igennem 90’erne blev ICS, Internet Chess Server, oprettet og det er det, der i dag forbindes med online skak. For med ICS har du nemlig som skakspiller mulighed for at spille online skak med alle dine venner igennem internettet. Der findes dog i dag adskillige alternative online skakportaler, hvor du ikke kun kan spille skak mod dine venner og fremmede modstandere. Du har også mulighed for at diskutere skakpartier og fordybe dig i forskellige analyser af udvalgte skakpartier. På den måde har online skak faktisk gjort det til mere end blot et en-mod-en spil, nemlig et helt online skakfællesskab.

Lær at spille skak

Hvis det er begyndt at gibbe lidt i fingrerne nu, og du gerne vil i gang med online skak med det samme, får du her reglerne, så du kan komme i gang med det samme.
Det er faktisk nemt at lære reglerne til skak, men at lære at spille spillet kan tage lang tid, for skak er, som sagt, et spil, der kræver gode strategiske evner, hvis du gerne vil blive god til det.
Hvis du gerne vil spille normal skak, skal du først og fremmest have dig et skakbræt med 32 brikker – 16 til hver spiller. På den forreste rækker stiller du alle dine bønder, på bagsiden har du dine tårne yderst, derefter springere, så løbere og så din dronning og din konge.
Hvis du spiller skak online, skal du dog ikke forholde dig til brikkernes placering. Derimod skal du forholde dig til, hvordan du kan rykke de enkelte brikker.
Sådan rykker du brikkerne:
– Bonden kan kun rykke et felt frem. Bortset fra det første, hvor bonden kan rykke to felter. Bonden kan i øvrigt kun slå modstandere ud der står diagonalt for bonden.
– Tårnet kan rykke til alle sider og så langt du vil. Dog kan tårnet ikke rykke diagonalt.
– Sprigeren kan kun rykke i et L-format. Det vil sige to felter frem, og et felt til enten højre eller venstre. Springeren kan, som den eneste brik, springe over andre brikker.
– Løberen kan rykke så langt den vil, dog kun i en diagonal retning.
– Dronningen kan rykke til alle sider, også diagonalt, og så langt du vil.
– Kongen kan kun rykke et felt frem, tilbage eller til siden.
Den vigtigste brik i spillet er kongen. Men det er faktisk også den svageste af dem alle, for du kan kun rykke ham et felt ad gangen, derfor skal du være varsom med, at han ikke bliver sat i skak. Det gør han, når han står i en position, hvor din modstander kan slå ham ud.
Skakbrikker har ligeledes også en værdi, de er som følger:
– Bonden er 1 point værd
– Springeren er 3 point værd
– Løberen er 3 point værd
– Tårnet er 5 point værd
– Dronningen er 9 point værd
– Kongen har uendelig værdi.
Kongen er den mest værdifulde brik, det siger lidt sig selv, når du vinder spillet ved at slå kongen ud.
Der er to måder, du kan vinde et parti skak på. Det er enten ved skakmat eller ved et remis. Ved skakmat er modstanderens konge nemlig sat i skak, og har ingen mulighed for at flytte sig. Ved remis har spillet ingen vinder, det er altså uafgjort. Der er flere grunde til at melde remis:
– Partiet ender pat, altså at der ikke kan foretages et lovligt træk, og at modstanderens konge ikke står i skak.
– Der er enighed om at stoppe spillet.
– Der er for få brikker til at sætte modstanderen skakmat.
Derudover kan du også melde remis, hvis der er blevet foretaget 50 træk uden, at der blevet flyttet en bonde, eller at der blevet slået en brik.

Særlige regler og træk i skak

Når du har lært de forskellige regler, og du har sat dig foran din computer for at spille online skak, er der en række forskellige særlige regler og træk, som du bør kende til. Disse er som følger:
– Bonden er magisk. Det vil sige, at den kan tranformere sig til en hvilken som helst anden brik, hvis den når til den bagerste række på skakbrættet.
– Hvis modstanderens bonde ender ved siden af din, kan du slå bonden ud. Dette kaldes en passant. Reglen er dog kun gyldig, hvis det er første gang, modstanderen flytter bonden.
– Du kan rokere på kongen og tårnet i samme træk.
Der er dog nogle klare regler, før du kan rokere på kongen og tårnet. Blandt andet andet skal det både være kongen og tårnets første træk, derudover må der ikke være nogen brikker mellem kongen og tårnet, ligesom kongen heller ikke må være i skak.

Opsummering

Skak er i virkeligheden et tidsløst spil, for med kun et enkelt bræt og 32 brikker er det kun fantasien der sætter grænser for, hvor sjovt og udfordrende spillet kan være. Og alle burde lære det, for det er sjovt og nemt at lære, og så er du sikker på, at du vil blive udfordret mange år frem.
Med den digitale online skak kan du samtidig tage spillet med dig på farten, uden at skulle pakke andet end din smartphone ned i din lomme.